Tüp mide ameliyatı riskli mi? Her cerrahi işlemde olduğu gibi Tüp Mide ameliyatlarında da potansiyel riskler ve potansiyel komplikasyonlar vardır. Obezite Kliniğinde bu risklerin en aza indirilmesi için uzman ekibimiz tarafından karşılanırsınız. Gerek ameliyat öncesi, gerek ameliyat esnasında gerek ameliyat sonrasında alanında uzman bir ekip her zaman yanınızda olacaktır.
Tüp Mide Ameliyatının en önemli riski kaçaklar dediğimiz stapler hattından midenin kesilen bir yerinde özellikle midenin yemek borusuyla birleştiği yerde…
Obezite vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi demektir. Obezite mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır çünkü bu sadece estetik problem değildir. Beraberinde şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi, yürüme bozuklukları ve bazı kanserlerde ki artış gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Bu sağlık sorunları da hastanın hem yaşam kalitesini düşürmekte hem de hastalıklarda ki problemler sebebiyle hayat süresini kısaltmaktır. Bu nedenle obezite mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Kimler Obezite Ameliyatı Olabilir? Obezite Cerrahisinin en önemli sorusu budur. Hangi hastalar tüp mide ameliyatı olabilir? Hangi hastalara hangi ameliyatı yapmak gerekir? Obezite cerrahisi için bilimsel kriterleri sıralayacak olursak en önemlisi vücut kitle endeksidir. Vücut kitle endeksi ağırlığın boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır.
Örneğin kilosu 170 kg ve boyu 160 cm olan bir hastanın vücut kitle endeksi 170/1,60²=66,4’dir.
Hangi obezite ameliyatı bana uygun? Obezite cerrahisinin önemli sorularından birisidir. Birinci kriter öncelikle hastanın beslenme alışkanlıklarının çok iyi sorgulanması gerekmekte. Özellikle kalori bağımlılığı olup olmadığı ortaya konulmalıdır. Kalori bağımlılığı aşırı miktarda çikolata, dondurma, kola gibi yüksek kalorili yüksek gıdaların aşırı tüketilip tüketilmediği belirlenmekte.
Hangi obezite ameliyatı bana uygun? Obezite cerrahisinin önemli sorularından birisidir. Birinci kriter öncelikle hastanın beslenme alışkanlıklarının çok iyi sorgulanması gerekmekte. Özellikle kalori bağımlılığı olup olmadığı ortaya konulmalıdır. Kalori bağımlılığı aşırı miktarda çikolata, dondurma, kola gibi yüksek kalorili yüksek gıdaların aşırı tüketilip tüketilmediği belirlenmekte.
Obezite ameliyatları günümüzde laparoskopik yapılıyor. Yani 150, 200 kilo olan hastaların karnı hiç açılmadan, laparaskopik yöntemle kapalı şekilde yapılıyor. Bu sebepten hastaların ameliyat sonrası ağrısı ve genel anesteziye ait problemleri çok az oluyor. Hasta da çok kısa süre içerisinde kendini toparlayarak ayağa kalkabiliyor.
Obezite tedavisinde uygulanan tüp mide ameliyatı, mide by-pass ameliyatı gibi ameliyatlar, 2015 yılında yapılan değişiklikle istisnai sağlık hizmetleri listesine alınmıştır. Daha önce SGK tarafından normal sağlık hizmetleri sınıfında yer alan bu tedaviler 5 Ağustos 2015 tarihli resmi gazetede yayınlanan değişiklikle istisnai sağlık hizmetleri kapsamında değerlendirilmeye başlanmıştır.
Obezitenin neden olduğu hastalıklar, medikal komplikasyonlar neredeyse tüm vücut sistemini etkilemektedir. Endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem, deri, genitoüriner sistem ile kas iskelet sistemi etkilenmekte ve ayrıca psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı da obezite pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır.
Obezite ameliyatlarından sonra, kilo verilen dönemde, özellikle boyun, göğüs, karın, kol altlarında ve bacak aralarında ciddi deri sarkması olabilir. Deri sarkmalarının önüne geçebilmek adına hastalarımıza ameliyattan bir ay sonra spor yapmalarını öneriyoruz. Özellikle ilk tercih ettiğimiz spor yüzme. Yüzmede bütün kasları kullanıldığı için hasta kilo verdikçe hem kasları korunmuş oluyor hem de deri sarkması daha az oluyor.
Obezite ameliyatları sonrası sporun amacı ilk kilo verdiği hızlı dönemlerde deri sarkmasının önlenmesidir. İkinci amaç deri sarkmaları önlenirken aynı zamanda kasları korumaktır. Hastalarımıza kas kaybı olmadan kilo verebilmeleri için ameliyattan bir ay sonra ilk olarak yüzmeyi öneriyoruz.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alır mıyım? Obezite ameliyatlarında kilo alma görülebilir bir komplikasyon, görülebilir bir sonuç ama görülme oranı çok yüksek değil. Aşırı kalori tüketen, yani litrelerce kola içen, dondurma yiyen, çikolata tüketen hastalarda kilo vermede başarısızlıklar ya da kilo verdikten sonra yeniden kilo almalar olabilir. Mide büyüyebilen bir organdır. Katı-sıvı ayrımının iyi yapılması gerekir.
Şeker Hastalığı Obezite Ameliyatı ile Tedavi Edilir mi? Şeker hastalığının bir ameliyatı varmış gibi yanlış bir algılama var. Şeker hastalığının tanımlanmış bir ameliyatı yok malesef. Fakat obezite ameliyatlarından sonra şeker hastalığı düzelebiliyor. Bu düzelme iki mekanizma ile gerçekleşiyor.
Tüp Mide Ameliyatı Hayatı Nasıl Değiştirir? Obezite ameliyatları hayatı olumlu yönde değiştiriyor. Hastalarımızın hızlı kilo verdiğini görüyoruz. Aktivitelerinin arttığını, morallerinin düzeldiğini, dilediği kıyafetleri giyebildiğini ve kendine yakıştırdığını, bedenleriyle barışık olduğunu görüyoruz. Ve hastalarımıza “bu senin yeni bir hayatın” diyoruz. Yeni bir hayat!
Çocuklar Obezite Ameliyatı Olabilir mi? Obezite ameliyat yaşı giderek düşmekte. Özellikle adolesan obezitesi de gündemde yani okul çağı çocuklarında da çok ciddi obezler karşımıza çıkmaktadır. Obezite ameliyat yaşı başlangıçta 18 olarak çok telaffuz ettiğimiz bir yaştı ama biz bu yaşın giderek düştüğünü, 13 14 yaşında hastalara da obezite ameliyatları yapıldığını görüyoruz.
Obezite Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur mu? Her ameliyatta mutlaka ağrı olur. Obezite ameliyatları laparoskopik yapılıyor yani kapalı yapılıyor. Küçük deliklerle yapılıyor. Boydan boya karın açılmadığı için trokar yeri dediğimiz çubukların girdiği yerde ağırlığı hissediyor hastalarımız. Laparoskopinin bir etkisi ise omuz ağrısı, sırt ağrıları çok nadirde olsa hastalarımızda olabiliyor.
Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Hangi Testler Yapılır? Obezite ameliyatı, özellikle mide ameliyatı öncesinde mutlaka hastanın kan tetkikleri yapılıyor. Kalbinin durumu incelenip tetkikler yapılıyor. Akciğerleri mutlaka değerlendiriliyor. Karaciğerindeki yağlanma durumu mutlaka tespit diliyor. Safra kesesinde taş olup olmadığı mutlaka bakılıyor.
+90 312 431 77 79
Atatürk Bul. No:185 Kat:4
Kavaklıdere Çankaya ANKARA
Yeni bir hayat için Prof. Dr. Oktay BANLI’dan randevu alın.