Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Obezitenin neden olduğu hastalıklar, medikal komplikasyonlar neredeyse tüm vücut sistemini etkilemektedir. Endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem, deri, genitoüriner sistem ile kas iskelet sistemi etkilenmekte ve ayrıca psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı da obezite pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Obezitenin çeşitli hastalıklarla ilişkisi bilinmekte olup morbidite (hastalığa yakalanma) ve mortaliteyi (ölüm) arttırıcı etkisi de ortaya konulmuştur. Amerika’ da her yıl yaklaşık 300.000 yetişkin, obezite ile ilişkili nedenlere bağlı ölmektedir.

Obezitenin neden olduğu sağlık sorunlarını ya da hangi risklerin altında olduğumuzu şöyle sıralayabiliriz.

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Metabolik-Hormonal Komplikasyonlar
Metabolik Sendrom
Tip 2 Diyabet
İnsülün Direnci, Hiperinsülinemi
Dislipidemi
Kardiyovasküler Sistem Hastalıkları
Beyin Damar Hastalıkları
Kalp Yetersizlikleri
Koroner Kalp Hastalığı
Tromboembolik Hastalık
Hipertansiyon
Hiperlipidemi, Hipertrigliseridemi
İnme
Solunum Sistemi Hastalıkları
Obezite-Hipoventilasyon Sendromu
Uyku Apnesi
Astım
Solunum Zorluğu
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Safra Kesesi Hastalığı
Karaciğer Hastalığı
Karaciğer Yağlanması
Reflü Hastalığı
Polikistik Over Sendromu
Deri Enfeksiyonları

İmmün Sistem Bozuklukları
Cilt Hastalıkları
Cerrahi Sorunlar

Kanser
Meme
Kolon
Rektum
Rahim
Safra Yolları
Yumurta
Prostat

Obezitenin Medikal Komplikasyoları
Osteoartrit
Artmış Karın İçi Basıncı

Psiko-Sosyal Komplikasyonlar
Anoreksiye Nevroza
Bulumia Nevroza
Gece Yeme Sendromu

Gebelik Sorunları

Adet Düzensizlikleri
Aşırı Kıllanma

Obezite ile mücadele tabloda da görüldüğü üzere aslında pek çok hastalıkla mücadele etmek demektir. Tüm bu risklere maruz kalmamak için obeziteden korunmak ve tedavi süreçlerine geçmek büyük önem taşımaktadır.

Obezite ameliyatlarının başarısı birinci kriter olarak doğru hastaya doğru yapmaktan geçiyor. Yani genç, diyabetik olmayan, büyük porsiyon ile beslenen, karbonhidrat ağırlıklı, hamur işi ağırlıklı, ekmek ağırlıklı hastalarda yapılacak tüp mide ameliyatı çok başarılı bir ameliyat olacaktır. Diyabetik hastalarda, aşırı kalori tüketen, litrelerce kola içen, kilolarca dondurma yiyen, kavanoz kavanoz çikolata yiyen hastalarda da Gastrik Bypass ameliyatı daha başarılıdır. Doğru hastaya doğru tedavi yapıldığı takdirde hastalar fazla kilolarını rahatça verebilmektedirler.

Obezite ameliyatlarının ikinci başarısı yandaş hastalıklarından kurtulmasıdır. Örneğin kilolarının yüzde 15-20 kadarını veren hastalarda uyku apneleri hemen düzeliyor. Gastrik Bypass ameliyatı yapılan hastalar de birkaç hafta içerisinde kilo verse de vermese de diyabet hemen düzeliyor. Hipertansiyon hasta kilo verdikten sonra zaman içerisinde hemen düzeliyor. Yandaş hastalıklardan kurtulma ihtimalleri diyabetin süresiyle çok ilgilidir. Diyelim ki 5 yıllık ve diyabet hastasında bu oran yüzde 80-85 buluyor. Yine uyku apnesi çeken Cipap cihazı kullanan hastaların %90’ı bu cihazlardan ve uyku apnesinden kurtulabiliyor. Yine hipertansiyondan kurtulan hastaların oranı yüzde 80’in üzerinde oluyor.

[instagram-feed feed=3]